Jak tlakovat sud

Jaký druh plynu použít?

Vzduch
  • Používáme, když víme, že sud rychle vyčepujeme.
  • Nápoj v sudu při tomto tlakování asi po 24 hodinách zvětrává a mění svou chuť. Není však pravda, že by bylo zkažené. Například na víkendovou akci tlakování vzduchem postačí.
  • Je zdaleka nejlevnější.
  • Běžně se kupují výčepní zařízení s integrovaným vzduchovým kompresorem. Určitě doporučujeme tuto variantu. Nikdy nevíte, kdy se Vám bude kompresor hodit. I tak budete moci tlakovat jiným způsobem.
  • Lze také zakoupit externí vzduchový kompresor pro potravinářské účely. Cena se pohybuje okolo 7000 Kč.
Směs plynů CO2 a N2
  • Je nejlepší způsob pro tlakování piva.
  • Lze mít takto naražený sud i 3 týdny.
  • Ponechává pivu jeho vlastnosti.
  • Je nejdražší. Platí se za plyn i pronájem bomby.
CO2
  • Pro tlakování piva.
  • Podle našich zkušeností už po 3 dnech přechází plyn do piva a to se stává nasycenější - více pění a nadýmá. Vydrží však déle, než při tlakování vzduchem. Nedopočujeme (kvůli sycení piva) mít naražen sud na CO2 déle než 10 dní.
  • Je levnější než směs plynů a dražší než vzduch
N2
  • Pro tlakování vína.
  • Při tlakování piva má podobné vlastnosti jako vzduch.
 

 

Jak správně nastavit tlak?

Pokud máte výčepní zařízení s vestavěným kompresorem, o správný tlak se vám stará sám kompresor.

Když tlakujete plynem z bomby, musíte na redukčním ventilu nastavit tlak sami. To samé platí u externího vzduchového kompresoru. Měli byste se pohybovat od 1,8 do 3 barů. Je tu více faktorů, proč nastavit větší nebo menší tlak. Jeden z nejdůležitějších je druh piva. Každý druh piva je více či méně nasycený. Nedá se tedy vypočítat univerzálním vzorcem, jaký tlak je třeba nastavit. Pokud víte, že pivo není tolik nasycené, může být tlak nižší. U více nasycených piv bude nutné přidat. Obecně funguje dobře tlak 2,3 baru. Další způsob je ten, že začnete na 1,8 barech a potom, pokud bude pivo pěnit, postupně přidávejte. Když bude stále hodně pěnit i při 3 barech, bude pravděpodobně špatně něco jiného (viz článek "PROČ PIVO PĚNÍ").

Rada ve zkratce:

  • Nastavte tlak na 2,3 baru.
  • Pění = zvyšte tlak (ale ne víc, než na 3 bary).
  • Teče dobře = ponechte tlak 2,3 baru, nebo pro úsporu plynu můžete zkusit tlak snížit. Pozor! Snížení tlaku se projeví až po odčepování několika piv. Nespěchejte tedy.

Poznámka na závěr:

Pokud tlakujete pivo ze sklepa na větší vzdálenost, tlak bude muset být ještě vyšší.