Jak vybrat správný výčep

Nejdůležitější parametry výčepů:
 
Výkon (l/h)
Je uvedený u každého produktu. Značí, kolik piv za hodinu je výčep schopný ochladit o 10°C. Prakticky, pokud je hodnota 24 l/h, připraví vám za hodinu téměř 50 optimálně vychlazených piv. Pokud pijí lidé jedno pivo za 40 minut, s přehledem ukojí 33 žíznivých krků. Se sudem, který je sám už nachlazený např. ze sklepa, je to samozřejmě ještě více.
 
Přenosné výčepy
Přenosné výčepy SINOP chladí hliníkovým blokem, kudy trubkami proudí pivo. Jsou méně náročné na údržbu než vodní podstolové. Vychlazené pivo zde můžeme čepovat už po několika minutách. A už podle názvu, tyto výčepy stojí na stole, nebo desce a jsou snadno přenositelné.
 
Vodní podstolové chladiče
Vodní podstolové chladiče nejsou zákazníkům na očích, ale mohou být přímo pod stolem. Z podstolových vedou tepelně izolované hadice do výčepního stojanu na desce stolu. Nápoje jsou ochlazovány v nerezových výměnících. Nevýhodou je dlouhá doba nachlazení (asi 30 min.) a častější údržba výměníků. Výhodou je úspora energie a možnost vyčepování více nápojů optimálně vychlazených hned za sebou.
 
Domácí použití a malé nebo nestálé provozy
Doporučujeme výčepy snadno přenositelné, které si můžete zvolit ve verzi s vestavěným vzduchovým kopresorem.
Doporučujeme výčepy s kompresorem Anta MK21, nebo Anta MK24. Případně dvoukohoutovou Anta AK40.
 
Velké akce a stálé provozy
Na velké akce doporučujeme profesionální přenosné výčepy, například Anta B1/2 nebo dvoukohoutovou s kompresorem Anta BK1/3, případně silnější Anty C. Do stálých provozů některý z vodních podstolových chladičů dle velikosti provozovny.
 
Proč vybrat výčep s vestavěným vzduchovým kompresorem?
Při tlakování vzduchem platíme jen za energii, kterou spotřebuje kompresor, je to nejlevnější možné tlakování (kromě pumpičkou vlastními silami). I kdybyste chtěli tlakovat potravinářským plynem (což je nutné, pokud nevyčepujete sud do 24 hod.), kompresor může sloužit jako záložní tlačné médium. Pokud dojde plyn v bombě, zábava nekončí. Vestavěný kompresor oceníte i v případě, kdy budete sanitovat (čistit) vedení výčepního zařízení pomocí sanitačního soudku.
 
Ruční pípa
Samostatnou kapitolou je ruční pípa. Výhodou je, že k ní nepotřebujete elektrickou energii. Můžete tedy pivo čepovat kdekoliv. Nevýhodou je jistě to, že sud musí být sám nachlazený optimálně na teplotu 7°C (záleží na pivním stylu). Pokud tomu tak nebude, kromě více či méně zteplalého piva se budete potýkat s vysokým, někdy až neúnosným, pěněním.
Ruční pípa s pumpičkou - slouží k čepování piva ze sudu a pumpička k ručnímu natlakování sudu vzduchem. Neprobíhá zde žádné chlazení.
Ruční pípa bez pumpičky - slouží k čepování piva ze sudu. Neprobíhá zde žádné chlazení.