Proč nám pivo pění

Jedna z věcí, proč se lidé obávají z pořízení nebo zapůjčení výčepního zařízení a koupení sudu, je pěnění piva. Znáte to? Jste na velké akci, všechno je tip ťop a když má přijít to nejdůležitější, to jest naražení sudu, všichni se seběhnou a začne pěnivý mejdan. Centimetr piva a zbytek pěna. Všichni mají žízeň a jsou frustrovaní. Přečtěte si několik málo rad, aby se Vám to už nikdy nestalo.
 

Sud musí stát i při přenosu

Nekoulejte se sudem. Neste ho ve stejné pozici, jako bude stát.
 

Nastavení průtoku

Průtok piva se nastavuje na výčepním kohoutu malou páčkou, kompenzátorem. Pokud je páčka nahoře, průtok je minimální nebo žádný, pokud je páčka dole, průtok je maximální. Pokud se budete snažit načepovat pivo rychle na maximální průtok, nepomůžou Vám další rady, pivo vypění. Čepujte opatrně s optimálně nastaveným průtokem. Obyčejně se blíží nastavení kompenzátoru k minimálnímu. Po prvním pivu ale už budete vědět.
 

Vychlazení piva

Výčepní zařízení, neboli chlazení, má v sobě termostat, který kontroluje teplotu piva a podle toho zapíná, nebo vypíná chlazení. Pokud chladí, nechte ho, ať se postará o správnou teplotu piva. Když ho budete zatěžovat najednou více pivy hned za sebou, nebude stačit chladit a pivo bude pěnit. Určitě také zkontrolujte, jestli máte nastaveno chlazení na maximu.
Pokud máte sklep, nejlepší je nechat sud alespoň jeden den ve sklepě. Pomůžete tak svému výčepu s chlazením (už bude jen dochlazovat) a ušetříte za elektrickou energii.
 

Správné tlakování sudu

Stejně jako u vychlazení, dalším důležitým faktorem je tlakování.
  • Mám výčep s vestavěným vzduchovým kompresorem. V tom případě si stroj opět poradí sám. Zde už nebývá žádný regulátor. Výčep si sám natlakuje sud správně. Opět - nechte ho dělat si svou práci, nespěchejte. Pokud začne pivo pěnit za předpokladu splnění ostatních podmínek, je to pravděpodobně znamení, že kompresor nestačí. To se stává hlavně při začátku sudu.
  • Tlakuji plynem. Pokud tlakujete externím vzduchovým kompresorem, nebo bombou s CO2 nebo Směsí plynů CO2 a N2, platí tu podobný zákon. Sud musí být dostatečně natlakovaný (ale ne přetlakovaný), aby pivo nepěnilo. Doporučujeme hodnotu 2,3 baru, ale tento stupeň není univerzální. Více o nastavování tlaku najdete v článku "JAK TLAKOVAT SUD".